Aplaudăm normalitatea cum aplaudăm aterizatul avioanelor: Iohannis, Trump, Merkel, Macron

Săptămâna aceasta România a marcat unul dintre cele mai importante evenimente diplomatice din ultimii ani, mai ales în relația cu SUA.

Personal nu sunt fan Donald Trump, dar faptul că președintele Klaus Iohannis a avut întâlnire de lucru cu acesta la Casa Albă înseamnă mult pentru România și pentru momentul pe care îl trăiește Europa astăzi din punct de vedere politic.

Ce nu pot să nu remarc, e că pe Facebook a fost mai mult bucuria antiPSD decât evenimentul marcat de președintele nostru. Că Dragnea a fost cu Grindeanu la inaugurare să facă niște poze pe șestache* este altă poveste, dar nici într-un caz o victorie a lui Iohannis împotriva PSD-ului pentru că nu a avut absolut nicio legătură. Mai mult de atât, a fost o completare a faptului că Executivul de la Victoriei a aprobat 2% din PIB pentru apărare. Deci nu e m**e PSD, ci mai repede de dragul țării a ieșit, poate din greșeală, PSD + Klaus Iohannis = love.

Mă supără când românii trăiesc bucurii false, în loc să profite de momentul real. Urmează întâlnire cu Merkel și cu proaspătul președinte al Franței, Macron. Nu trebuie să dăm din coadă că președintele Iohannis face poze cu lideri marcanți ai planetei, ci mai repede e frumos să ne bucurăm că România bifează evenimente diplomatoce importante. Iar dacă pentru Donald Trump și Emmanuel Macron întâlnirea cu președintele României sunt printre prioritățile începutului de mandat, înseamnă că undeva pe hartă contăm și noi, dincolo de bla-bla-urile politice care trebuie să dea bine în presă.

În egală măsură, ne putem bucura de faptul că avem un președinte care vorbește mai coerent și mai clar engleză decât cel american, însă nu trebuie să facem statuie pentru simplu fapt că e un moment în care își face pur și simplu treaba.

Sursă întâlnire Merkel – Macron: http://www.digi24.ro/stiri/externe/iohannis-va-avea-intalniri-cu-merkel-si-macron-740431

Într-o notă mai pricepută, recomand editorialul scris de   Robert Lupițu (Calea Europeană): http://www.caleaeuropeana.ro/reteta-unui-succes-de-politica-externa-romaneasca-in-cea-mai-puternica-capitala-a-lumii-sa-facem-nato-mai-puternic-sa-facem-ue-mai-puternica-sa-facem-sua-mai-puternice/

*pe șest – pe furiș

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *